2011. augusztus 30., kedd

KILENC ÉRV AZ AUTONÓM SZÉKELY RÉGIÓ MELLETT





Az elmúlt időszakban számos fórmon, médiakiadványban csevegtek, hőzöngtek és kampányoltak magyar politikusaink.Egyesek évek óta kampányolnak az "Otonómijával", mások általuk és csakis kizárólag rajtuk keresztül megkapható mennyei mannaként lebegtetik az egyszerű választópolgárok szemei elött az autonómiának nevezett maszlagot. Az alábbiakban kilenc olyan érvet igyekszem felvázolni, amelyet úgy gondolom politikusaink erélyesebben ki kellene hangsúlyozzanak Bukarestben és Brüsszelben egyaránt.


1. Valamikor közel kilencven éve 1918 december 1-én Alexandru Vaida Voievod javaslatára a gyulafehérvári Nagy Román Nemzetgyulés belefoglalta a határozatok közé azt a jogát a romániai kisebbségeknek, hogy önrendelkezési jogot kapjanak, saját autonómiát Nagy Románia keretén belül.Ezt akkor 1919-ben a Román Királyi Parlament többségi szavazattal elfogadta. Vagyis a mai oltyán és moldovai származású vezetok elődei akkor megszavazták és megadták azt a jogot a székelységnek, hogy ÖNKORMÁNYZATOT HOZZON LÉTRE az akkori Románia keretein belül (más kérdés az,hogy az adott szavukat soha nem tartották be... jó balkáni-bizánci szokás szerint)

2.Székelyföld önálló és egységes, megbonthatatlan kulturális, társadalmi és földrajzi egység. Ezt még Ceausescu sem merte megbontani teljes egészében, megelégedett azzal, hogy három megyét hozott létre és lefaragott az ezeréves Székelyföld területéről peremközségeket (lásd Sósmező,Alsórákos,Háromkút, stb). Valamikor ötszáz évvel ezelött Mihály Vajda olyan erdős területeket adományozott a székelységnek amelyek a történelmi Erdély határain kívül estek.Ő akkori leveleiben SZÉKELYORSZÁGNAK NEVEZTE a székelyek lakta területeket. Ha minket nem is, de
legalább ŐT illene tiszteljék a bukaresti urak.

3.Európa a RÉGIÓK EURÓPÁJA. Ez már így van közel húsz éve. Létezik Autonóm Katalán Régió, létezik Dél Tirol Autonóm taromány, stb. A legvadabb nacionalista spanyol parlamenti képviselők meg nem merik kérdőjelezni a Baszk Autonóm Tartomány létjogosultságát, akárcsak az is igaz, hogy a Francia Parlament külön törvényben rögzítette Korzika autonóm tartomány jogait.MIÉRT CSAK NEKÜNK NINCS JOGUNK AUTONÓM SZÉKELY RÉGIÓHOZ???Talán nem elég talpraesettek a vezetőink? Talán nem tudja Európa és a civilizált népek, hogy ITT BALKÁN VAN, BIZÁNCI-ORTODOX JOG ÉS IGAZSÁGREND... felfele nyalás, lefele taposás?

4. Gondolom, hozzám hasonlóan senki nem akarja azt, hogy a kurd vagy a hegyi karabachi útat válassza a székelység az autonómia kivívásában. Mert az a módszer, a fegyveres felkelés egyrészt nem európai módszer, másrészt úgy gondolom, nem hiányzik nekünk a vérontás a XXI századi Egyesült Európában.Ennek elkerülése érdekében kellene komolyan vegyék bukaresti vezetőink a SZÉKELYSÉG VALÓS AUTONÓMIAÍGÉNYÉT.Úgy gondolom, minden történelmi rácáfolás ellenére, minden balkáni vadság ellenére, van a román vezetőkben annyi racionalitás és európaiasság, hogy békés úton megadják azt, ami a más európai országokban már rég megadatott a kisebbségeknek: VALÓS REGIONALIZMUS ÉS RÉGIÓS ÖNSZERVEZŐDÉS. (úgy gondolom itt félre kell tenni a "nu pe criterii etnice" szlogent, hiszen nemrég Románia hivatalosan is tiltakozott a kuco-románok és a macedo-románok által lakott régiók szétosztása ellen, azzal érvelve, hogy elvész az identitásuk, amennyiben szétosszák az általuk lakott területeket nagyobb, többségi nemzetek által lakott régiók között).

5.Amennyiben nem alakul meg a Székelyföldi Régió, pár éven belül elszorványosodunk, a csángósodás szomorú kenyerét fogjuk mindannyian majszolni.Elsorvad az oktatási rendszerünk, a még maradék ingatlanjainkat és vagyonunkat is kihúzzák a fenekünk alól, mintegy szolgasorsba sodorva, bukarest és a regát "fenéknyalójává" avanzsálva térségünket.Marginalizálódunk, perifériára szorulunk és szépen lassan megtelnek városaink, falvaink az elmúlt húsz évben tudatosan betelepített pruton túli testvérekkel és regáti elüldözött cigányokkal.Vagyis nem kizárt az, hogy PONTOSAN EZ A ROMÁN VEZETŐK CÉLJA, ezért halogatják az AUTONÓM SZÉKELYFÖLDI RÉGIÓ engedélyezését.

6.Egy egységes SZÉKELYFÖLDI RÉGIÓ képes talpraállni, képes gazdaságilag megerősödni, képes olyan pénzügyi és infrastrukturális segélyt és logisztikát kapni az Európai Uniótól, amely gazdag régióvá teheti ezt. Persze ide szükséges a RÉGIÓS IDENTITÁS KIALAKULÁSA IS, amely talán maga után vonja a mentalitás változását is.Vagyis egy
egységes régióban a SZÉKELY ELSŐSORBAN MAGÁNAK DOLGOZIK, UTÁNA A KÖZÖSSÉGÉNEK ÉS UTÁNA A RÉGIÓNAK.

7.A Székelyföldtől tájidegen hagymakupolás expanziót VISSZA KELL SZORÍTANI.Nem azt mondom, hogy nem kell az itt élőknek templom, de azt MEG KELL AKADÁLYOZNI, HOGY TÁJIDEGEN ÉPÜLETEGYÜTTESEKKEL gyarapodjon a SZÉKELYFÖLD, olyan telepléseken ahol 3-4 ortodox hívő él, hatalmas katedrálisokat,kolostorokat építsenek.Ezt a jobb helyeken a Régiós Építészeti Hivatal hagyja jóvá (ezért nem engedélyezik például, hogy Bilbaóban mecsetet építsenek vagy Budhista templomot... mert tájidegen). Ugyanilyen tájidegen elem a többségi lakosság anyanyelvét nem beszélő és megtanulni nem akaró rendőrség.Egy autonóm régióban kötelező a régióban élő etnikumok nyelvének ismerete a rendőrség vagy a közigazgatás keretein belül dolgozó alkalmazottaknak.

8.A székelyföldi románság pozitív diszkriminációja. A cél az lenne, hogy a régióban kisebbségben élő román lakosság megtiszteltetésnek érezze azt, hogy a SZÉKELYFÖLDI RÉGIÓ LAKÓJA. Értem ez alatt azt a fajta támogatási politikát és befektetési rendszert, amelyet alkalmaznak a Katalán Régióban az ott élő spanyolokkal vagy
franciákkal szemben. Így Bodza vidék, vagy Maroshévíz vidékének román többségű települései kiemelt fejlesztési stratégiát kapnának a régiótól.

9.SZÉKELYFÖLD LÉTEZIK, hiszen ha nem létezne akkor nem beszélnének ennyit róla. Ezt kellene megértetni a húsz éve nacionalista gőzben fürdő bukaresti politikusokkal. Nem ŐK KELL MEGADJÁK NEKÜNK AZ AUTONÓMIÁT, HANEM MI KELL ÉRVÉNYESÍTSÜK EURÓPAI JOGAINKAT.MÁS ÉRTÜNK EGY LÉPÉST SEM FOG TENNI.SEM BUKARESTBEN, SEM BRÜSSZELBEN.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése